Σταματελλος Κωνσταντινος

Γεννήθηκα στο Τσοτύλι – Κοζάνης το έτος 1957. Μετά το πέρας των Γυμνασιακών μου σπουδών φοίτησα στο Πολιτικό Τμήμα της Παντείου Ανωτάτης Σχολής Πολιτικών Επιστημών από το οποίο αποφοίτησα το έτος 1979. Με υποτροφία του Γαλλικού Δημοσίου φοίτησα στο Μεταπτυχιακό Τμήμα του Δημοσίου  Διεθνούς και Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου της Νίκαιας και ύστερα από  εξετάσεις έλαβα το Δίπλωμα DEA . Στη συνέχεια έγινα δεκτός στο Πανεπιστήμιο των Παρισίων (PARIS XI),όπου εκπόνησα την διδακτορική μου διατριβή και ανακηρύχθηκα Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου με  τον βαθμό  «AΡΙΣΤΑ». Ταυτόχρονα αποφοίτησα από την Νομική Σχολή του ΑΠΘ και από το έτος 1991 είμαι εγγεγραμμένος ως Δικηγόρος στον Δ.Σ.Θ. Εκτοτε και μέχρι σήμερα ασκώ το επάγγελμα του Δικηγόρου διατηρώντας το προσωπικό μου Γραφείο επί της οδού 26ης Οκτωβρίου αρ.26.

 

Για πρώτη φορά, μετά από 27 χρόνια ενεργούς δικηγορίας, δέχθηκα με ιδιαίτερη τιμή και ευχαρίστηση την πρόταση του υποψηφίου Προέδρου του Συνδυασμού Δικηγορική Πρωτοπορία, κ. Χρήστου Ράπτη να με συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο του. Όπως αυτός, έτσι και εγώ, είμαστε ιδιαίτερα προβληματισμένοι από το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, με την πρόφαση της οικονομικής κρίσης, ο ρόλος και η θέση του Δικηγόρου βαίνουν από το κακό στο χειρότερο με τέτοιο ρυθμό που μαθηματικά μέσα  στην επόμενη τριετία θα οδηγηθούμε στην  κοινωνική απαξίωση και  στην  οικονομική εξαθλίωσή μας. Η δυσβάσταχτη φορολογία  που υφιστάμεθα  από το πρώτο κιόλας Ευρώ σε εικονικά εισοδήματα και το  βάρος των ασφαλιστικών Ταμείων στα οποία πληρώνουμε χωρίς να γνωρίζουμε την ανταπόδοση που θα έχουμε στο μέλλον  είναι δύο από τα πολλά αρνητικά που έχουν καταλογισθεί σε βάρος μας. Εξ αυτού και μόνο του λόγου παρατηρείται το απαράδεκτο φαινόμενο πολλοί και αξιόλογοι συνάδελφοί μας που  επί χρόνια και με κόπους και στερήσεις επέλεξαν την δικηγορία , σήμερα να επιλέγουν είτε να αποσυρθούν από το επάγγελμα είτε να προχωρήσουν στην αναστολή αυτού.  Η δικηγορία όμως δεν είναι ένα απλό επάγγελμα όπως χιλιάδες άλλα, αλλά ένα λειτούργημα που πρώτο η πολιτεία οφείλει να διαφυλάξει προκειμένου ο δικηγόρος να έχει την θέση που του αξίζει. Η Πολιτεία όμως τις περισσότερες φορές αδιαφορεί και τον ρόλο αυτό καλείται να παίξει ο Δικηγορικός Σύλλογος και τα μέλη που τον απαρτίζουν. Ενας ισχυρός Δικηγορικός Σύλλογος που γνωρίζει να εκτελεί την αποστολή του και το καθήκον του  οφείλει να προσφέρει προστασία στα μέλη του και να επιλύει άμεσα και αποτελεσματικά τα προβλήματα που αυτά αντιμετωπίζουν  και αν χρειάζεται να τα καθοδηγεί και να τα συμβουλεύει. Ο Δικηγόρος είναι ίσως το  μόνο άτομο που λόγω της φύσεως της αποστολής του έχει καθημερινή επαφή και συναλλαγή με την κοινωνία  και τις Υπηρεσίες της Πολιτείας. Συμμετέχει άμεσα και μάλιστα αποφασιστικά μεταξύ άλλων στην διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης και στην  διαδικασία εφαρμογής των Νόμων. Χιλιάδες συνάδελφοί μας τόσο στο παρελθόν όσο και σήμερα με τις γνώσεις τους και την εμπειρία κατόρθωσαν να προσφέρουν τα μέγιστα στην απονομή της δικαιοσύνης , να συνδυάσουν τις διατάξεις του  ευρωπαϊκού με το εσωτερικό  δίκαιο και  να επικαλούνται τις διεθνείς συμβάσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για την δίκαιη δίκη.

Η απόφασή μου να συμμετέχω στις προσεχείς εκλογές με την Δικηγορική Πρωτοπορία έγκειται ακριβώς στο γεγονός αυτό. Ότι δηλαδή όλοι μαζί μπορούμε να αναβαθμίσουμε και να θωρακίσουμε τον ρόλο και την αποστολή μας  ως δικηγόροι μέσα από έναν ισχυρό Δικηγορικό Σύλλογο  με έμπειρα αλλά και νέα άτομα, όπως αυτή τη στιγμή εμφανίζονται στο ψηφοδέλτιο της Δικηγορικής Πρωτοπορίας με τον Χρήστο Ράπτη ως υποψήφιο Πρόεδρο αυτής.