ΧΡΗΣΤΟΣ ΡΑΠΤΗΣ

– Δικηγόρος παρ΄ Αρείω Πάγω.

– Δικηγορώ στη Θεσσαλονίκη από το έτος 1991 και διατηρώ γραφείο επί της οδού Δωδεκανήσου μετά των Κωνσταντίνου Ντινόπουλου, Σοφίας Ζήδρου, Όλγας Κιουτσούκη και Ελένης Ράπτη.

– Σπούδασα στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ. και είμαι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος του τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών του ιδίου Πανεπιστημίου.

– Έγγαμος με τη δικηγόρο Σοφία Ζήδρου και πατέρας δύο θυγατέρων, Νικολέττας και Βασιλικής.

– Το έτος 2008 εξελέγην για πρώτη φορά μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δ.Σ.Θ. επανεξελέγην το έτος 2011 και 2014

– Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ.Θ. την τριετία 2011-2014 και 2014-2016

– Πρόεδρος κατά περιόδους των επιτροπών Επιμόρφωσης Ασκουμένων Δικηγόρων, Εσωτερικής Οργάνωσης – Λειτουργίας Δ.Σ.Θ, Αξιοποίησης περιουσίας Δ.Σ.Θ..

– Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κ.Α.ΔΙ.Θ. την τριετία 2008-2011.

– Μέλος του Πολιτιστικού Σωματείου Δικηγόρων «Μέγας Αλέξανδρος» και συμμετέχων στο Δ.Σ. αυτού το διάστημα 2004-2010.

– Γνώστης της Αγγλικής και Γαλλικής γλώσσας.

 

Βασικός λόγος της συνδικαλιστικής μου δράσης είναι η επιθυμία μου για βελτίωση των συνθηκών άσκησης της δικηγορίας και της θέσης του δικηγόρου με την ελαχιστοποίηση των κάθε είδους αρνητικών παραμέτρων που επιδρούν σε αυτές (υλικοτεχνικών, φορολογικών, ασφαλιστικών, κοινωνικών κλπ).

Πρέπει, όμως, επιτέλους να γίνει και έμπρακτη προσπάθεια για την αποκατάσταση του κύρους του επαγγέλματος και να καταστεί απολύτως σαφής ο ρόλος του δικηγόρου ως συλλειτουργού της Δικαιοσύνης, όχι μόνο στις δικαστικές αίθουσες αλλά και έξω από αυτές.

Πρόσθετο κίνητρο για την ενασχόλησή μου αυτή αποτελεί η βαθιά μου πεποίθηση ότι ο μονίμως αδρανής δεν δικαιούται να είναι ο αυστηρότερος κριτής και αυτός που καταλογίζει αδιακρίτως ευθύνες στους άλλους.

Κύρια επιδίωξη μου η αναγνώριση των θεσμικών στρεβλώσεων της απονομής της Δικαιοσύνης, ώστε να οδηγηθεί σταδιακά σε ορθότερα πλαίσια η δικαιοδοτική κρίση στη χώρα μας.

—Ως Γενικός Γραμματέας και Πρόεδρος της επιτροπής Επιμόρφωσης Ασκουμένων καθιέρωσα την διενέργεια διμηνιαίων κύκλων σεμιναρίων πριν από κάθε εξεταστική, σε όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα (Δίκαια) με ευρεία θεματολογία και τη συμμετοχή κατεξοχήν ειδικευμένων εισηγητών.

—Με την ιδιότητα του Γενικού Γραμματέα κατέθεσα προ έτους ολοκληρωμένη εισήγηση σχετικά με την αναμόρφωση των υπηρεσιών του Συλλόγου προς όφελος των δικηγόρων, την τροποποίηση του Οργανισμού για την πιο εύρυθμη λειτουργία του Συλλόγου και τον εξορθολογισμό των οικονομικών αναγκών αυτού που θα επιφέρει όφελος εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ετησίως στο ταμείο του Συλλόγου.

—Μαζί με άλλους συμβούλους της παράταξης προωθήσαμε την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας της βιβλιοθήκης του ΔΣΘ κατά τις απογευματινές ώρες τις καθημερινές και το πρωί του Σαββάτου.

—Με τη συμβολή άλλων δύο μελών του συμβουλίου φέραμε σε πέρας την μίσθωση του κτιριακού συγκροτήματος ιδιοκτησίας του ΔΣΘ στη Νέα Ραιδεστό ως Οίκο Ευγηρίας ( γνωστού ως Σκενδέρειου λόγω  δωρεάς της συνταξιούχου δικηγόρου Τζένης Σκενδέρη) με επωφελείς όρους – πέραν του μισθώματος- για το σύνολο των συναδέλφων που ενδιαφέρονται να κάνουν χρήση συγγενικά τους πρόσωπα των υπηρεσιών του εκμισθωτή.

—Με προσωπική επιμονή και προσπάθεια ετών, αναγνωρίστηκε από το ΔΣ του ΕΤΑΑ η επί τριετία παράνομη είσπραξη από τον Τομέα Υγείας των υπέρμετρων  εισφορών για τα έμμεσα μέλη, η οποία αρχικά περιορίστηκε στα ελάχιστα νόμιμα πλαίσια και στη συνέχεια καταργήθηκε ενώ αναμένεται γνωμοδότηση του ΝΣΚ για τον συμψηφισμό των ποσών που καταβλήθηκαν από τους συναδέλφους πέραν των νομίμων ορίων.

—Με προσωπική μου εισήγηση, το ΔΣ αποφάσισε την δυνατότητα χρήσης των χώρων στάθμευσης του συλλόγου με προνομιακό τρόπο από τους νέους συναδέλφους.

—Μαζί με άλλα μέλη του συμβουλίου υπεραμυνθήκαμε της μείωσης των μισθών των υπαλλήλων του ΔΣΘ και της δυνατότητας να λάβει απόφαση το παρόν συμβούλιο την ώρα που οι υπόλοιποι παραπέμπουν το θέμα στις καλένδες με προφανή στόχο να μην γίνει καμία περικοπή.